Barion Pixel Gyakorlati útmutató hogy indítsuk el boltunkat az online kereskedelem világában - praktikus tanácsok - Elektronikus kereskedelem
Telefon
E-mail
webshop

Gyakorlati útmutató hogy indítsuk el boltunkat az online kereskedelem világában? Praktikus tanácsok

A koronavírus okozta helyzetben fontos lesz a boltok rövidített nyitva tartásából fakadó bevételkiesés legalább részbeni pótlása, amire alkalmas lehet, ha a boltunk webáruházként is működik, akár csak a jelenlegi, helyi igények kiszolgálása céljából, sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy mire kell jogi oldalról figyelni a webshop indítás során.

Egy webáruház indítása azonban többlépcsős feladat, ezért összefoglaltuk azokat a teendőket, amit ilyenkor mindenkinek meg kell tennie és igyekeztünk olyan tippeket adni, ami csökkenti a költségeket és a bevezetési időt is lerövidíti.

Webáruház kialakítása

Ha gyorsan szeretnénk a Webshop indításba belekezdeni, akkor érdemes az erre szakosodott webáruház szolgáltatóval szerződni, aki formalizált felületet ad számukra, amit csak be kell állítani, nem kell egyedi internetes oldalt fejleszteni.

Ilyen szolgáltatás érhető el az alábbi oldalakon:

  1. https://www.shoprenter.hu/blog/webshop-motor
  2. https://www.eshop-gyorsan.hu/?gclid=EAIaIQobChMI-rPUiv6e6AIVj4GyCh3_zgT3EAAYASAAEgJOAfD_BwE
  3. https://www.superwebaruhaz.hu/?gclid=EAIaIQobChMIy8T8p42z6AIVDKaaCh1cFAQzEAAYAiAAEgJI-PD_BwE

Szállítási partner keresése, vagy saját szállítás megoldása

A webshopban vásárolt termékeket általában vagy a boltban veszik át, vagy házhoz szállítják. Ha a jelenlegi egészségügyi helyzetet vesszük alapul, akkor viszont a házhoz szállítás célravezetőbbnek mutatkozik, várhatóan igénye is lesz a vásárlóknak az ilyen kiszolgálásra.

Ha van szabad kapacitása a munkavállalóinknak, akkor lehet saját megoldást is kialakítani, vagy az erre szakosodott céget kell megbízni.

Amivel viszont számolnod kell:

  1. van olyan cég, aki vagyoni biztosítékot kér,
  2. a cégek ahhoz igazítják a szerződéseik körét, hogy aktuálisan mennyi fuvart tudnak kiszolgálni, így lehet, hogy a sokadig céggel tudsz csak leszerződni,
  3. a fuvarozónak tipikus esetben el kell mennie a csomagért, ha további szigorítások lépnek életbe, lehet, hogy pont a szigorítások miatt nem tudnak odaérni a te csomagodért.

Jó megoldás lehet az alábbi szolgáltatás (https://webshippy.com), mivel itt a fuvarozás és a raktározás is megoldott praktikus csomagajánlatokban.

ÁSZF és adatkezelési tájékoztató készítése a Webshop indítás kötelező jogi kelléke

Alapvető követelmény, hogy a vásárlás során szükség van egy ÁSZF-re és egy adatkezelési tájékoztatóra. Ennek elkészítésével megbízhatsz ügyvédet is (a dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda is szívesen segít), de választhatsz olyan szolgáltatást is, ami segít ennek a saját kezű elkészítésében, pl.: http://jutasa.hu/webaruhazak-jogi-ugyei/

Ha csak terméket értékesítesz, akkor a Jutasa a legjobb opció, emellett olcsó és gyors megoldás.

A jogi dokumentumok tartalmával és az e-kereskedelem működésével is tisztában kell lenned, amilyen gyorsan csak tudod, bele kell ásnod magad az e-kereskedelem alapvető kérdéseibe (pl.: elállási jog gyakorlása, panaszkezelés, stb.)

Hasznos cikkeket érsz el a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Fizetési szolgáltató kiválasztása

Mivel a készpénz kezelése jelen esetben problémát jelent, érdemes webes fizetési szolgáltatót választani, akin keresztül a vásárló online ki tudja fizetni a termék vételárát.

A fizetési szolgáltatók általában az ÁSZF és az adatkezelési meglétét elvárják, csak ezek publikálása után engedélyezik a saját szolgáltatásuk használatát.

Bejelentés a jegyzőhöz a Webshop indításakor

Amikor minden készen áll minden, akkor a csomagküldő kereskedelmi tevékenységet be kell jelenteni a székhely szerint jegyzőhöz.

Ezen enyhített a 48/2020. Korm. rendelet, de nem minden tevékenységnél.

Ahol nem kell bejelentést beadni:

  1. a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem esetén, ha
  2. kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített terméket értékesítesz.

Napi fogyasztási cikknek minősül a vonatkozó jogszabály alapján a vendéglátó tevékenység keretében értékesített termékek kivételével az olyan, a lakosság napi szükségleteinek, igényeinek kielégítésére szolgáló élelmiszer, illatszer, drogériai termék, háztartási tisztítószer és vegyi áru, higiéniai papírtermék, amelyet a fogyasztó jellemzően legfeljebb egy éven belül elfogyaszt, elhasznál vagy lecserél.

Minden más esetben maradt a bejelentési kötelezettség, amihez általában egy egyszerű formanyomtatványt kell kitölteni.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni, ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a Webshop indítás során, keresd nyugodtan Irodánkat.

Szerző: dr. Németh Ádám

További e-kereskedelmi szolgáltatásaink

ÁSZF és adatkezelési

Elkészítünk minden elektronikus kereskedelemhez szükséges jogi dokumentumot a webáruházának, vagy weboldalának, ÁSZF-et, adatkezelési tájékoztatót, jegyzőkönyv mintákat.

tanácsadás

Ha csak kérdése lenne a vállalkozás indítása előtt, vagy közben, szívesen segítünk a megfelelő jogi megoldás kiválasztásában, e-kereskedelmi kihívás orvoslásában.

Képviselet

Ha az ügyészség, vagy a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálja a kereskedelmi tevékenységet, közreműködünk a felárt problémák megoldásában és a hatóság előtti képviseletben.

Lépj velünk kapcsolatba!

Az ajánlatot kérek gomb megnyomásával hozzájárulok az itt megadott adataimnak az adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.

Köszönjük, hogy megtisztel minket bizalmával

További cikkeink

Kötelező jótállás szabályai 2021-ben.

Kötelező jótállás szabályai 2021-től A tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási rendelet szabályai lényegesen módosítanak kötelező jótállás szabályain, cikkünkben ezeket a szabályokat elemezzük ki és látjuk el a

Tovább olvasom »

Vásárlás külföldről

Megrendelés külföldről?A határon túli vásárlás kiszolgálásának szabályai Az infografikában azzal foglalkozunk, hogy milyen feltételekkel kell kiszolgálni egy megrendelést külföldről egy magyar webshopban.   Ahogy tehát látjuk,

Tovább olvasom »

Nyereményjáték a facebookon

Nyereményjáték a Facebook-on   Az infografikában összefoglaljuk, hogy egy nyereményjáték a Facebookon milyen jogi követelményeket volna maga után. Ha kérdésed lenne, keress minket bizalommal kapcsolatfelvételi oldalunkon. A Facebook

Tovább olvasom »