Barion Pixel Weboldal fejlesztési szerződés - InformatikaiJog.hu - dr. Németh Ádám
Telefon
E-mail
weboldal fejlesztés

Weboldal fejlesztési szerződés

Egy korábbi posztban a weboldal fejlesztési szerződés megrendelői oldalával foglalkoztam. Ebben a cikkben most a fejlesztői oldalról fontos szempontok következnek.

Mire kell figyelni fejlesztőként a weboldal fejlesztési szerződés esetén?

A szerződés tárgyának meghatározása

A fejlesztést tipikusan vállalkozási típusú szerződésként szokták szabályozni. Ez arról szól, hogy a fejlesztő kézzelfogható eredmény elérését, jelen esetbe egy weboldal elkészítését vállalja. Az eredmény pontos és szakszerű meghatározása a fejlesztő felelőssége. A fejlesztő tevékenységét végső soron az alapján fogják megítélni, hogy pontosan milyen eredmény elérésére vállalt felelősséget, pl.: weboldal fejlesztése wordpress sablon alapján, weboldal fejlesztése egyedi funkciókkal, stb.

A Követelményspecifikáció a weboldal fejlesztési szerződés sarokköve

Jó esetben a megrendelőben is van egy jól kialakult kép arról, hogy mit vár el a weboldaltól. Ezt azonban a fejlesztőnek kell olyan nyelven a weboldal fejlesztési szerződésbe fogalmazni, ami szakmailag is korrekt, de emellett közérthető is.

Ha pedig a megrendelőnek csak távlati tervei vannak, akkor a fejlesztő érdeke, hogy megismertesse a lehetőségeket a megrendelővel. Majd ez alapján közösen tudják kialakítani a követelményspecifikációt.

Mérföldkövek, fejlesztési stratégia

A fejlesztő érdeke a jó időbecslés, ami megmutatja, hogy a weboldal fejlesztést hosszú távon milyen erőforrásokkal és milyen határidőre tudja vállalni. Ezeknek a vállalásoknak kell a szerződésben is megjelennie.

A fejlesztési stratégia pedig tipikusan olyan elem, amit a fejlesztő tud a megrendelővel egyeztetni. Mivel a fejlesztő tudja, hogy milyen fejlesztési stratégiát érdemes alkalmazni a fejlesztés során és ezek hogyan igazodhatnak a megrendelő és a saját igényeihez és a pénzügyi keretekhez. Ha a fejlesztő tudja, hogy a megrendelőnek csak meghatározott pénze van a weboldal fejlesztésére, akkor ehhez képest kell a feladatokat és a feladatok teljesítésének menetét is meghatározni.

Teljesítés és fizetés

A fejlesztő elemi érdeke, hogy a munkával arányos teljesítési és fizetési mérföldköveket építsen a szerződésbe. A mérföldköveket a követelményspecifikációhoz kell igazítani, hogy a kész teljesítés idejére a munkadíj egésze is teljesítésre kerüljön.

Fontos ugyanakkor rögzíteni a teljesítésigazolásokat is. Az elkészült munkát, részmunkákat be kell mutatni és írásban a megrendelőnek igazolnia kell a teljesítésüket. Ezzel a hibák és igények is már a munka közben felmérhetőek és javíthatóak. Rögzíteni kell emellett, hogy melyek azok a hibák, amelyek nem lehetnek gátjai a közbenső teljesítésnek. Ha például a grafika még nem kiforrott, de közben a mögöttes fejlesztést lehet folytatni, akkor rendezni kell, hogy a grafikai munkák alakítása ne legyen akadálya a későbbi mérföldkövek teljesítésének sem.

Support

Sok esetben találkozom olyan problémával, hogy a fejlesztést követően kialakul egy se veled – se nélküled állapot a support és a módosítási igények kezelésével kapcsolatban.

Sok fejlesztő a weboldal fejlesztési szerződésben kiköti, hogy a weboldalt csak ő módosíthatja. Ezzel próbálja kizárni, hogy a megrendelő bárki mást megbízzon a weboldal kezelésével.

Álláspontom szerint ezek a megállapodások azonban nem tükrözik a valós igényeket és nem a megfelelő kezelése a későbbi munkavégzésnek sem. Az érthető, hogy a szerzői jogi törvény szerint a megrendelő csak annyi jogot szerez meg, amennyit a fejlesztő átad neki. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy a fejlesztő kikötheti a módosítások tilalmát. Ez a szabályozás azonban még arra az időkre emlékeztet, amikor a szerző egy irodalmi művet, vagy festmény adott át másoknak. Ezekben az esetekben igazolható, hogy a szerző nem szeretné, hogy művét az engedélye nélkül lényegesen módosítsák, mert az a mű lényegét érintheti.

A mai világban azonban, főleg egy weboldal esetében, ami nem képvisel olyan egyedi jellemzőket, mint például egy festmény, az ilyen rendelkezések elveszítik jelentőségüket és csak egy jogviszony rögzítését eredményezik, ami sok esetben egyik félnek sem jó.

Ezért a javaslatom az, hogy:

  • a support időszakra vonatkozóan a fejlesztők engedjék meg a módosítást más fejlesztőknek is. Adják meg az ehhez szükséges szerzői jogi engedélyeket, de rendezzék azt is a szerződésben, hogy ha őket bízzák meg a módosítással, akkor arra milyen díjon kerülhet sor (és itt akár lehet megrendelés ösztönző akciókat is adni).
  • elsődleges módosítási jogot kössenek ki, azzal, hogy ha bármilyen módosítási igény felmerül, akkor első körben őket kelljen megkeresni, és ha a fejlesztést nem tudják vállalni, vagy nem sikerül megállapodni, akkor a megrendelő fordulhasson más fejlesztőhöz is.

Forráskód letét, mint a weboldal fejlesztési szerződés biztosítéka

Egy kevesek által ismert, de a gyakorlatban jól alkalmazható jogintézmény a forráskód letét. Forráskód letétet irodánk is nyújtj, keress minket bátran ezzel kapcsolatban. Ha hosszú ideje dolgozik a fejlesztő ugyanazon a rendszeren, weboldalon, nagyon fontos, hogy meg lehessen állapítani, hogy mikor, milyen forráskóddal működött a weboldal. A forráskód egyébként okot adott-e egy esetleges hibára, akkor érdemes ügyvédi forráskód letétbe helyezni a forráskódot.

A letét azért is jó megoldás, mert védi a fejlesztő szerzői jogait. A forráskód egészét ugyanis egy független személy, az ügyvéd, vagy más, ezzel megbízott személy őrzi. Ha például nem szeretné a fejlesztő már a fejlesztés közbenső szakaszában átadni a forráskódot a benne található egyedi megoldások miatt, akkor a közbenső teljesítés is történhet ilyen letétbe azzal, hogy az ügyvéd csak akkor jogosult a megrendelőnek átadni azt, ha a fejlesztési szerződés alapján mindenki szerződésszerűen teljesített.

Forráskód letéttel kapcsolatban az erről szóló cikkünkben olvashatsz többet. 

Ha szükséged lenne segítségre keress minket bizalommal.

Szerzői jogi alapfogalmakról összefoglalást az SZTNH honlapján találsz, konkrét kérdésben a Szerzői Jogi Szakértői testület döntéseit érdemes böngészni.

Szerző: dr. Németh Ádám

További szerzői joggal kapcsolatos szolgáltatásaink

Szerzői joggal kapcsolatos szerződések készítése

Vállaljuk szoftver fejlesztési, support, alvállalkozói és licencia szerződések készítését fejlesztőknek és megrendelőknek is, figyelve mind a két fél érdekeire.

Tanácsadás szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban

Segítünk valamennyi szerzői jogi kérdésére és a fejlesztéssel kapcsolatos más jogi kérdéseire is a választ megtalálni, telefonon, email-en és konzultáció keretében is.

forráskód letét

Banki széfben biztosítunk forráskód letétet, ha az üzletmenet folytonosság miatt szükséges.

védjegybejelentés

Segítünk cége védjegyének bejelentésében, kutatással, és a bejelentés intézésével.

Lépj velünk kapcsolatba!

Az ajánlatot kérek gomb megnyomásával hozzájárulok az itt megadott adataimnak az adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.

Köszönjük, hogy megtisztel minket bizalmával

Szoftver adatvédelmi audit

Szoftver adatvédelmi audit Mit értünk szoftver adatvédelmi audit alatt? Irodánk több ilyen auditot is megcsinált már, ezért összefoglaltuk, hogy mikor és milyen célból érdemes szoftver adatvédelmi

Tovább olvasom »

Forráskód letét

Forráskód letét a gyakorlatban Ügyvédi Irodánk forráskód letéttel is foglakozik, cikkünkben összefoglaljuk, hogy álláspontunk szerint a forráskód letétnek milyen folyamat szerint kell megvalósulnia. Mi a forráskód

Tovább olvasom »
MIT licence

MIT licence

MIT licence Az MIT licence egy megengedő típusú licence, amit az MIT egyetemen alakítottak ki. A licence megengedő volta abba nyilvánul meg, hogy nem köti le a fejlesztő

Tovább olvasom »

Jogsértő Google hirdetés

Jogsértő Google hirdetés A cikkben azzal foglalkozunk, hogy mit tehetünk, ha egy jogsértő Google hirdetésben védjegyünket vagy más jogilag védett nevünket használja fel valaki. Mitől lesz

Tovább olvasom »
MIT licence

Szabad szoftver általános összefoglaló

Szabad szoftver általános összefoglaló Szinte minden szoftverfejlesztő találkozott már a kifejezéssel, egyrészt sok ilyen szoftver komponenst használnak fel, másrészt előbb utóbb egy-egy megrendelőjével vita alakul ki,

Tovább olvasom »
influencer marketing

Influencer szerződés

Influencer szerződés A cikkben azt vizsgáljuk, hogy mire kell figyelni, ha influencer marketing szerződést kötünk. Nézzük is, hogy mik a legfontosabb elemei egy ilyen szerződésnek. 1.

Tovább olvasom »