Barion Pixel Szabad szoftver általános összefoglaló - InformatikaiJog.hu - dr. Németh Ádám
Telefon
E-mail
MIT licence

Szabad szoftver általános összefoglaló

Szinte minden szoftverfejlesztő találkozott már a kifejezéssel, egyrészt sok ilyen szoftver komponenst használnak fel, másrészt előbb utóbb egy-egy megrendelőjével vita alakul ki, hogy ha szabad a szoftver, miért kell érte fizetni.

Ezért tegyük tisztába a fogalmat és hogy mit lehet és mit nem lehet tenni egy szabad szoftverrel.

A fogalom pontos megértéséhez a GNU projekt oldalát ajánljuk, ahol nagyon jól össze van foglalva a szellemiség, ami emögött megtalálható:

A „szabad szoftver” elnevezés a felhasználók szabadságára utal. Azt jelenti, hogy a felhasználóknak szabad futtatni, másolni, közzétenni, tanulmányozni, megváltoztatni és tökéletesíteni a szoftvert. Pontosabban kifejtve a felhasználók négy különböző jogát jelöli:

 • A jogot arra, hogy futtassák a programot, bármilyen céllal (szabadság 0).
 • A jogot arra, hogy tanulmányozzák a program működését, és azt a szükségleteikhez igazíthassák (szabadság 1). Ennek előfeltétele a forráskód elérhetősége.
 • A jogot arra, hogy másolatokat tegyenek közzé a felebarátaik segítése érdekében (szabadság 2).
 • A jogot arra, hogy tökéletesítsék a programot, és a tökéletesített változatot közzétegyék, hogy az egész közösség élvezhesse annak előnyeit (szabadság 3). Ennek előfeltétele a forráskód elérhetősége.”

A szabad szoftver tehát a szabadságot tűzi zászlajára, azzal a fejlesztői gyakorlattal kívántak szakítani a megalkotásakor, hogy a programozó magához láncolja a megrendelőjét azzal, hogy pl.: nem ad át forráskódot, átdolgozási jogot akkor sem, ha ezt megfizetnék neki.

A klasszikus szerzői jogi gondolkodásban a szerző joga eldönteni, hogy milyen jogokat ad át a megrendelőnek, a megrendelőnek nem lehet ilyen jellegű elvárása.

Miben ölt testet ez a szabadság jogilag?

Sok esetben a szoftver fejlesztés során a fejlesztő a cége működését megalapozó termék forráskódját nem szeretné kiadni, ez egy méltányolható érdek.

Ha a mindennapi működés zökkenőmentes, akkor nem is lesz a megrendelőnek szüksége a forráskódra, de ha problémák merülnek fel, akkor az üzletmenetét veszélyezteti, ha nem tud a számára készített

 

A  szoftver előbb említett szabadságait a közösségek által kialakított szoftver licence feltételek adják meg. Azaz akkor lesz szabad a szoftver (open source), ha a fejlesztője egy szabad szoftver licence alatt teszi közzé azt.

Ennek licence minden olyan licence, ami a fenti szabadságokat teljesíti, ennek több tipológiája is elérhető, mivel már sok-sok ilyen licencet ismerünk.

Egyik legjobb felosztást ezen az oldalon találjátok.

A legelterjedtebb licence feltételek:

 1. Apache License 2.0

 2. BSD 3-Clause “New” or “Revised” license
 3. BSD 2-Clause “Simplified” or “FreeBSD” license
 4. GNU General Public License (GPL)
 5. GNU Library or “Lesser” General Public License (LGPL)
 6. MIT license
 7. Mozilla Public License 2.0
 8. Common Development and Distribution License
 9. Eclipse Public License version 2.0

Hogy jelenik meg a kereskedelmi forgalomban?

Általában a fejlesztők sok szabad szoftvert használnak fel munkáik elkészítése során. Például ha a wordpress, vagy a drupal keretrendszert használja a fejlesztő a weboldal elkészítéséhez, ezek a keretrendszerek szabad szoftver licence alatt futnak és a szabad szoftver szellemiség már így is bekerül a kereskedelembe, hatással van arra.

Mit is jelent ez a fejlesztő számára?

A szabad szoftver típusától függ, hogy milyen kötelezettségeink vannak fejlesztőként, ami általánosan vizsgálandó szempont, hogy:

 • copyleft, azaz átörökítő licence-es programot használunk-e (ami azt követeli meg, hogy a származékos műnek is az eredeti mű licencét kell követnie),
 • engedélyezett-e a kereskedelmi forgalom (általában igen)
 • mi lesz a sorsa az egyéb saját fejlesztésű szoftverkódnak (elválik-e az eredeti műtől, vagy sem)
 • megrendelőnk kereskedelmi célját szűkíti-e a szabad szoftver licence.

 

Ingyenes-e a szabad szoftver?

A legtipikusabb kérdés, amivel találkozunk, hogy a fejlesztő ügyfele a szó hallatán azonnal azt gondolja, hogy ha ilyet használ fel a fejlesztő, akkor ő ingyen juthat forráskódhoz és a fent említett szabadságokhoz.

Ez azonban nincs így:

 1. Ha a licence megengedi (ilyen is sok van), akkor a származékos műben eltérhetünk a kiindulási alap szoftver licencétől arra készíthetünk saját licence feltételeket, de ezt licencenként kell vizsgálni (mást mond erre az MIT és a GNU licence is).
 2. Maga a szabad szoftver fundation is kiemeli, hogy a szabad nem egyenlő az ingyenes szoftverrel („A „szabad szoftver” a szabadság kérdése, nem az áré. A fogalom megértése végett a szólásszabadságra, és ne az ingyen sörre gondoljunk”.), a szabad szoftver lényege, hogy, ha a fejlesztő licence díjat kér, akkor a licence díj megfizetéséért cserébe a fenti említett szabadságokat kell biztosítania a megrendelőnek, tehát nem zárkózhat el attól, hogy a szoftver módosítási jogát átadja, de ennek az árát megkérheti.

 

Részletesebb elemzéseket az egyes licencekről folyamatosan fogunk közzétenni, az MIT licence-ről szóló elemzést itt megtalálod.

 

Addig is, ha kérdésed van, keress minket bizalommal.

 

Szerző: dr. Németh Ádám
2021.06.16.

További szerzői jogi szolgáltatásaink

Szerzői joggal kapcsolatos szerződések készítése

Vállaljuk szoftver fejlesztési, support, alvállalkozói és licencia szerződések készítését fejlesztőknek és megrendelőknek is, figyelve mind a két fél érdekeire.

Tanácsadás szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban

Segítünk valamennyi szerzői jogi kérdésére és a fejlesztéssel kapcsolatos más jogi kérdéseire is a választ megtalálni, telefonon, email-en és konzultáció keretében is.

forráskód letét

Banki széfben biztosítunk forráskód letétet, ha az üzletmenet folytonosság miatt szükséges.

védjegybejelentés

Segítünk cége védjegyének bejelentésében, kutatással, és a bejelentés intézésével.

Lépj velünk kapcsolatba!

Az ajánlatot kérek gomb megnyomásával hozzájárulok az itt megadott adataimnak az adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.

Köszönjük, hogy megtisztel minket bizalmával

További cikkeink

Szoftver adatvédelmi audit

Szoftver adatvédelmi audit Mit értünk szoftver adatvédelmi audit alatt? Irodánk több ilyen auditot is megcsinált már, ezért összefoglaltuk, hogy mikor és milyen célból érdemes szoftver adatvédelmi

Tovább olvasom »

Forráskód letét

Forráskód letét a gyakorlatban Ügyvédi Irodánk forráskód letéttel is foglakozik, cikkünkben összefoglaljuk, hogy álláspontunk szerint a forráskód letétnek milyen folyamat szerint kell megvalósulnia. Mi a forráskód

Tovább olvasom »
MIT licence

MIT licence

MIT licence Az MIT licence egy megengedő típusú licence, amit az MIT egyetemen alakítottak ki. A licence megengedő volta abba nyilvánul meg, hogy nem köti le a fejlesztő

Tovább olvasom »