Barion Pixel MIT licence - InformatikaiJog.hu - dr. Németh Ádám
Telefon
E-mail
MIT licence

MIT licence

Az MIT licence egy megengedő típusú licence, amit az MIT egyetemen alakítottak ki. A licence megengedő volta abba nyilvánul meg, hogy nem köti le a fejlesztő és a felhasználó kezét sem. Az ilyen licenccel nagyon tág teret enged a felhasználók és a programozók számára is.

 

Mit nem enged az MIT licence?

 

Korlátok nem találhatóak a licencben (ezért is megengedő), kereskedelmi forgalomba szánt szoftverben is szabadon felhasználható, saját licence alatt futtatott szoftverekben is megjelenhet, így nem korlátozza a kereskedelmi forgalmát sem az általunk kialakított szoftvernek, sem ügyfeleink tevékenységének (akinek fejlesztés során felhasználjuk az ilyen licenccel ellátott szoftvert).

Az MIT licence felhasználása programozás során

A forráskód letét azon esetekben jó megoldás, amikor a megrendelő számára az üzletmenet folytonosság biztosítása érdekében szükséges, hogy vészhelyzetben hozzá tudjon férni a forráskódhoz, hogy a számára készített szoftvert üzemeltetni, vagy továbbfejleszteni tudja.

Ilyen veszélyhelyzet lehet pl.: ha megszűnik, vagy már meg is szűnt a fejlesztő cég, nem vállalja tovább az üzemeltetést, nem vállalja a hibák kijavítását az erre szolgáló határidőn belül sem.

Ezeket az eseteket a letétkezelő felé jelezni és igazolni lehet, ami alapján a letétkezelő köteles kiadni a forráskódot a megrendelő számára.A licencet akkor érdemes használnunk, ha az általunk fejlesztett szoftver további felhasználását nem szeretnénk korlátozni. Vagy ha csak próbaképpen készítettünk egy szoftvert, de azt nem szeretnénk a kereskedelemben használni, bátran nyúlhatunk ehhez a licencehez. Az alkalmazáshoz csak a licence szövegét kell elhelyezni a szoftverben. Ezt követően a szoftvert bárki, szinte bármire felhasználhatja.

Tág keretei miatt nagyon jól felhasználható az MIT licenccel ellátott szoftver a programozás során is, amikor megrendelést teljesítünk. kapcsolható GNU licences programokhoz is, de saját licencű szoftvereinkbe is szabadon beépíthető.

Mivel nem öröklődik az MIT licence a szoftverek között, ezért szabadon elhagyhatjuk az IT licenc feltételeit saját szoftverünkben. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha programozóként egy szoftvert fejlesztünk, a fejlesztési szerződésünk határozza meg, hogy az ügyfeleink felé milyen jogokat adunk át (pl.: átadjuk-e a módosítás jogát, vagy sem). A licence ebbe a saját licence feltételekbe nem szól bele, nem követeli meg tőlünk, hogy bizonyos jogokat átadjunk (ellentétben pl. a GNU licenccel).

Emiatt ügyfeleinket, megrendelőinket sem korlátozza a licence, tehát ha ők szeretnék kereskedelmi forgalomba hozni a szoftvert, a licencelés feltételeit szabadon meghatározhatják, az MIT licence ebben őket sem korlátozza.

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal.

Szerző: dr. Németh Ádám

 

További szerzői jogi szolgáltatásaink

Szerzői joggal kapcsolatos szerződések készítése

Vállaljuk szoftver fejlesztési, support, alvállalkozói és licencia szerződések készítését fejlesztőknek és megrendelőknek is, figyelve mind a két fél érdekeire.

Tanácsadás szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban

Segítünk valamennyi szerzői jogi kérdésére és a fejlesztéssel kapcsolatos más jogi kérdéseire is a választ megtalálni, telefonon, email-en és konzultáció keretében is.

forráskód letét

Banki széfben biztosítunk forráskód letétet, ha az üzletmenet folytonosság miatt szükséges.

védjegybejelentés

Segítünk cége védjegyének bejelentésében, kutatással, és a bejelentés intézésével.

Lépj velünk kapcsolatba!

Az ajánlatot kérek gomb megnyomásával hozzájárulok az itt megadott adataimnak az adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.

Köszönjük, hogy megtisztel minket bizalmával

További cikkeink

Szoftver adatvédelmi audit

Szoftver adatvédelmi audit Mit értünk szoftver adatvédelmi audit alatt? Irodánk több ilyen auditot is megcsinált már, ezért összefoglaltuk, hogy mikor és milyen célból érdemes szoftver adatvédelmi

Tovább olvasom »

Forráskód letét

Forráskód letét a gyakorlatban Ügyvédi Irodánk forráskód letéttel is foglakozik, cikkünkben összefoglaljuk, hogy álláspontunk szerint a forráskód letétnek milyen folyamat szerint kell megvalósulnia. Mi a forráskód

Tovább olvasom »
MIT licence

MIT licence

MIT licence Az MIT licence egy megengedő típusú licence, amit az MIT egyetemen alakítottak ki. A licence megengedő volta abba nyilvánul meg, hogy nem köti le a fejlesztő

Tovább olvasom »