Barion Pixel Jogsértő Google hirdetés - InformatikaiJog.hu - dr. Németh Ádám
Telefon
E-mail

Jogsértő Google hirdetés

A cikkben azzal foglalkozunk, hogy mit tehetünk, ha egy jogsértő Google hirdetésben védjegyünket vagy más jogilag védett nevünket használja fel valaki.

Mitől lesz jogsértő a névhasználat?

Irodánk általában az alábbi megkeresésekkel találkozik a témában:

  1. ráhirdettek a cégem nevére
  2. ráhirdettek a termék nevére, amit kizárólagosan forgalmazok
  3. ráhirdettek a védjegyemre, beszállítóm védjegyére.
  4. Nyilvánvaló, hogy a fenti magatartások az üzleti érdekeket sértik, de mit tehetünk ilyenkor?

Tisztázzuk, hogy mi a jogsértő Google hirdetés!

Amikor a nevünkre hirdetnek, akkor a Polgári Törvénykönyv névkizárólagossági jogát sértik meg, nem utolsó sorban megtévesztik a vásárlót a hirdetők.

Ha védjegyünkre hirdetnek, akkor védjegybitorlást (és megtévesztést) követ el a hirdető, amit külön jogszabályok is szabályoznak.

Ez az állítás igaz arra is, ha a védjegyet kulcsszóként használják fel, vagy a hirdetés szövegében.

Nem valósul meg viszont jogsértés velünk szemben, ha egy olyan termék nevére hirdet valaki, amit kizárólagosan forgalmazunk. Azért nem jogsértés ez, mivel a terméket Magyarországon kívül jogszerűen beszerezhette a hirdető és akkor jogszerűen tovább is értékesítheti a terméket Magyarország területén. A kizárólagossági szerződés általában csak arról szól, hogy a gyártó adott területen más számára nem ad el terméket, ha felénk vállalta a kizárólagosságot.

Ugyanígy kívül esik a hatáskörünkön, ha ehhez a termékhez kapcsolódóan a forgalmazó nevére, vagy védjegyére hirdetnek. Ez utóbbi jogsértés, csakhogy nem mi leszünk a jogosultak, mi nem léphetünk fel mások helyett a védjegye védelme érdekében.

Ha a beszállítónk (a védjegy jogosultja) viszont partner ebben, ő tud nekünk segíteni, mivel a Google lehetőséget ad arra, hogy külön engedélyezze, hogy ki használhatja fel a nevét.

Mit tehetünk?

A legfontosabb kérdés azonban mindig az, hogy mit tehetünk a jogsértő Google hirdetés ellen.

Leghatékonyabb megoldás, ha a Google lép fel a hirdetővel szemben, ugyanakkor ez sok esetben akadályba ütközik.

A jogsértő Google hirdetéssel szembeni kifogásunkat ezen az oldalon tehetjük meg, előtte ellenőrizzük, hogy melyik megtévesztő gyakorlatra tudunk hivatkozni.

A Google hirdetési irányelvei miatt nem szűri és korlátozza azt, hogy a védjegyet kulcsszóként felhasználja valaki.

Így bár jogsértést követ el a hirdető, ellene csak bírósági úton tudunk fellépni, amiben kérhetjük a védjegy, vagy név használatának megszüntetését, de ez hosszadalmas és költséges procedúra. Védjegy bitorlás esetében, ami fájóbb és kérhető jogkövetkezmény, hogy az így elért gazdagodás megtérítését kérjük. Ezt, bár nehéz bizonyítani, hatékony eszköz lehet a védjegy bitorlóval szemben.

Minden egyéb esetben marad számunkra (nem lép a Google) a bíróság peres út kártérítéssel.

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal.

Szerző: dr. Németh Ádám
2021.06.11.

További szerzői joggal kapcsolatos szolgáltatásaink

Szerzői joggal kapcsolatos szerződések készítése

Vállaljuk szoftver fejlesztési, support, alvállalkozói és licencia szerződések készítését fejlesztőknek és megrendelőknek is, figyelve mind a két fél érdekeire.

Tanácsadás szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban

Segítünk valamennyi szerzői jogi kérdésére és a fejlesztéssel kapcsolatos más jogi kérdéseire is a választ megtalálni, telefonon, email-en és konzultáció keretében is.

forráskód letét

Banki széfben biztosítunk forráskód letétet, ha az üzletmenet folytonosság miatt szükséges.

védjegybejelentés

Segítünk cége védjegyének bejelentésében, kutatással, és a bejelentés intézésével.

Lépj velünk kapcsolatba!

Az ajánlatot kérek gomb megnyomásával hozzájárulok az itt megadott adataimnak az adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.

Köszönjük, hogy megtisztel minket bizalmával

További cikkeink

Szoftver adatvédelmi audit

Szoftver adatvédelmi audit Mit értünk szoftver adatvédelmi audit alatt? Irodánk több ilyen auditot is megcsinált már, ezért összefoglaltuk, hogy mikor és milyen célból érdemes szoftver adatvédelmi

Tovább olvasom »

Forráskód letét

Forráskód letét a gyakorlatban Ügyvédi Irodánk forráskód letéttel is foglakozik, cikkünkben összefoglaljuk, hogy álláspontunk szerint a forráskód letétnek milyen folyamat szerint kell megvalósulnia. Mi a forráskód

Tovább olvasom »
MIT licence

MIT licence

MIT licence Az MIT licence egy megengedő típusú licence, amit az MIT egyetemen alakítottak ki. A licence megengedő volta abba nyilvánul meg, hogy nem köti le a fejlesztő

Tovább olvasom »