Barion Pixel Informatikai és adatvédelem - InformatikaiJog.hu - dr. Németh Ádám
Telefon
E-mail
fejlesztés

Informatikai és adatvédelem

Egy informatikai fejlesztés esetén komplex adatvédelmi problémával találhatjuk szemben magunkat és itt nem is arra kell gondolni, hogy meg kell tervezni az adatvédelmi kereteit egy-egy szoftvernek.

Munkánk során találkoztunk már olyan esettel, ahol bekövetkezett az adatvédelmi incidens, de az adatkezelő nem tudta azt kezelni, mivel erre sem joga, sem lehetősége nem volt.

Az informatikai és adatvédelem összehangolása ezért fontos feladat a fejlesztések során.

Mi okozta ezt a kiszolgáltatott helyzetet és hogy oldjuk meg az informatika és adatvédelem összehangolását?

  1. ok: adatfeldolgozási szerződésünk van, de hiányos a fejlesztési specifikáció

Ha van egy adatfeldolgozási szerződésünk, az még nem oldja meg a szoftver adatbiztonsági problémáit és a felelősséget sem tolja el a fejlesztő oldalára.

Amikor a megrendelő nem határoz meg adatbiztonsági követelményeket egy fejlesztéskor, akkor a rendszerbe a fejlesztő nem köteles adatbiztonsági intézkedéseket programozni. Nincs általánosan elfogadott, vagy előírt adatbiztonsági minimum követelményrendszer, amit a fejlesztők minden körülmények között betartanak.

GDPR [28. cikk 3. bekezdés f) pont] is egyértelműen fogalmaz e téren, hogy az adatfeldolgozó csak segíti az adatkezelőt az adatbiztonságról szóló 32. cikk szerinti kötelezettségek teljesítésében, figyelembe véve az adatkezelés jellegét és az adatfeldolgozó rendelkezésére álló információkat.

Segít a követelmények meghatározásában, ha előre elvégezzük az adatkezelés tervezését és mérlegeljük a kockázatokat.

Segít a fejlesztés számon kérésében: https://cwe.mitre.org/index.html

2. ok: módosítási jog hiánya

A szerzői jog mindig a szerzőt védi és kimondja, hogy kifejezett kikötés hiányában a szoftver módosítási joga a fejlesztőt illeti meg.

Ha tehát bekövetkezik egy adatvédelmi incidens és emiatt fejleszteni kell, akkor azt csak a fejlesztő tudja megtenni, ha nem kértünk módosítási jogot a szoftverre. Ez akkor fájó nagyon, ha a fejlesztő leterhelt vagy túl drágán dolgozik és egy biztonsági rést gyorsan és fejlesztéssel lehet csak orvosolni.

3. ok: forráskód hiánya

Ha nincs a birtokunkban a forráskód és a fejlesztő már nem létezik (pl.: megszűnt a cég), akkor a biztonsági rést nem tudjuk befoltozni. Ha nem ad át forráskódot a fejlesztő, akkor is kérhetünk tőle biztosítékot, hogy az ilyen és hasonló esetekben ne kelljen teljesen kidobni egy-egy szoftvert. Ilyen esetre lehet biztosíték a forráskód ügyvédi letét, ahol az ügyvédnél elérhető lesz az utolsó verzió a szoftverből.

Hogy elkerüld a hasonló eseteket, mindig körültekintően kell eljárni a fejlesztések megkezdése során.

Irodánk szívesen segít az informatikai és adatvédelem összehangolásában jogi támogatásában, fordulj hozzánk bizalommal.

szerző: dr. Németh Ádám

További adatvédelemmel és szerzői joggal kapcsolatos szolgáltatásaink

Adatvédelmi audit

Az audit keretében az összes tevékenységre kiterjedő komplex, a teljes céget, vagy egy tevékenységi területet (munkaügy, vagy üzleti terület) érintő, dokumentált és ellenőrizhető felmérést valósítunk meg.

Adatvédelmi tanácsadás és Képivelet

Ha csak kérdése lenne egy adatkezeléssel kapcsolatban, NAIH eljárás előtti eljárásban van szüksége képviseletre, vagy megtervezné szolgáltatása adatkezelését, gyors határidővel és reális díjazással segítünk neked.

DPO tisztség

Ha szeretnél DPO-t a cégedben, ebben tudunk segíteni, közben fel is mérjük a GDPR megfelelést, javaslatot teszünk a fejlesztésekre.

Adatvédelmi Szabályozás

Elkészítjük az adatkezelésekkel kapcsolatos adatvédelmi szabályzatokat, tájékoztatókat, dokumentumokat, hatásvizsgálatot.

Szerzői joggal kapcsolatos szerződések készítése

Vállaljuk szoftver fejlesztési, support, alvállalkozói és licencia szerződések készítését fejlesztőknek és megrendelőknek is, figyelve mind a két fél érdekeire.

Tanácsadás szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban

Segítünk valamennyi szerzői jogi kérdésére és a fejlesztéssel kapcsolatos más jogi kérdéseire is a választ megtalálni, telefonon, email-en és konzultáció keretében is.

forráskód letét

Banki széfben biztosítunk forráskód letétet, ha az üzletmenet folytonosság miatt szükséges.

védjegybejelentés

Segítünk cége védjegyének bejelentésében, kutatással, és a bejelentés intézésével.

Lépj velünk kapcsolatba!

Az ajánlatot kérek gomb megnyomásával hozzájárulok az itt megadott adataimnak az adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.

Köszönjük, hogy megtisztel minket bizalmával

További cikkeink

Schrems II - Amazon

Amazon AWS – Schrems II

Amazon AWS Schrems II Korábbi cikkünk folytatásaként elsőként az Amazon AWS szolgáltatással foglalkozunk a Schrems II ítélet fényében. Az Amazon régen is jó volt abban, hogy a szolgáltatásait

Tovább olvasom »
Schrems

Schrems II ítélet

Schrems II ítélet Az alapügyben M. Schrems kezdeményezett hatósági, majd bírósági eljárást. M. Shrems felhasználója a Facebooknak és sérelmezte, hogy a Facebook Ireland Inc. adatokat továbbít

Tovább olvasom »
fejlesztés

Informatikai és adatvédelem

Informatikai és adatvédelem Egy informatikai fejlesztés esetén komplex adatvédelmi problémával találhatjuk szemben magunkat és itt nem is arra kell gondolni, hogy meg kell tervezni az adatvédelmi

Tovább olvasom »

Szoftver adatvédelmi audit

Szoftver adatvédelmi audit Mit értünk szoftver adatvédelmi audit alatt? Irodánk több ilyen auditot is megcsinált már, ezért összefoglaltuk, hogy mikor és milyen célból érdemes szoftver adatvédelmi

Tovább olvasom »

Forráskód letét

Forráskód letét a gyakorlatban Ügyvédi Irodánk forráskód letéttel is foglakozik, cikkünkben összefoglaljuk, hogy álláspontunk szerint a forráskód letétnek milyen folyamat szerint kell megvalósulnia. Mi a forráskód

Tovább olvasom »
MIT licence

MIT licence

MIT licence Az MIT licence egy megengedő típusú licence, amit az MIT egyetemen alakítottak ki. A licence megengedő volta abba nyilvánul meg, hogy nem köti le a fejlesztő

Tovább olvasom »

Jogsértő Google hirdetés

Jogsértő Google hirdetés A cikkben azzal foglalkozunk, hogy mit tehetünk, ha egy jogsértő Google hirdetésben védjegyünket vagy más jogilag védett nevünket használja fel valaki. Mitől lesz

Tovább olvasom »
MIT licence

Szabad szoftver általános összefoglaló

Szabad szoftver általános összefoglaló Szinte minden szoftverfejlesztő találkozott már a kifejezéssel, egyrészt sok ilyen szoftver komponenst használnak fel, másrészt előbb utóbb egy-egy megrendelőjével vita alakul ki,

Tovább olvasom »
influencer marketing

Influencer szerződés

Influencer szerződés A cikkben azt vizsgáljuk, hogy mire kell figyelni, ha influencer marketing szerződést kötünk. Nézzük is, hogy mik a legfontosabb elemei egy ilyen szerződésnek. 1.

Tovább olvasom »