Barion Pixel Influencer szerződés - InformatikaiJog.hu - dr. Németh Ádám
Telefon
E-mail
influencer marketing

Influencer szerződés

A cikkben azt vizsgáljuk, hogy mire kell figyelni, ha influencer marketing szerződést kötünk.
Nézzük is, hogy mik a legfontosabb elemei egy ilyen szerződésnek.

1. Cél meghatározása

Abban az esetben, ha influencer marketing szerződést kötünk, nagyon fontos, hogy a szerződésben meghatározzuk, hogy az influencernek mi a pontos feladata, mi a célunk, mi a mérhető tevékenység, amiből eredményeket tudunk majd kinyerni.

Egyértelműsítsük, hogy:

  1. az influencer a cégünket népszerűsíti, vagy a termékünket?
  2. mit kell tennie? (pl: videós bemutatás a termékről facebook platformon, a termék használatának bemutatása Instagram fotókon keresztül)
  3. milyen üzenetet szeretnék eljuttatni a célközönséghez?
  4. meddig kell a platformon a posztjának szerepelnie?
  5. milyen platformon kell megjelennie a tartalomnak?
  6. milyen gyakoriságban kell megjelennie a tartalomnak?

2. Mi védi a megrendelőt?

Kérjünk a marketing szerződésben megtekintési joggal hozzáférést a cél platformhoz, ha ez nem lehetséges, akkor azt, hogy mutassa be az eredményeit a tevékenységeinek.

Szabályozzuk a helyesbítés kérés lehetőségét. A célunk, hogy az influencer valós képet mutasson be a termékről, ami az Ő meglátásait, benyomásait tükrözi, de a ténybeli tévedések kiigazítását lehet kérni.

3. Szponzorált tartalom kiírás szabályainak betartatása

Ne feledjük, hogy az influencer szponzorált tartalmat gyárt, ezért az ezzel kapcsolatos szabályokra is figyelni kell. Részletesen itt érhettek el információt erről.

4. Ellenszolgáltatás meghatározása

A szolgáltatás nem maradhat ellenszolgáltatás nélkül, így, ha az influencer elvégezte a rá bízott feladatot, akkor fizetni kell neki ezért.

Meghatározhatjuk azt is, hogy ha a tevékenysége előre meghatározott elérési/megtekintési adatokat produkál, akkor ehhez extra kifizetés társul.
Ez esetben szabályozni kell, hogy az elérés organikus legyen, vagy a fizetett elérés is beleszámít-e?

A hibás teljesítés véleményünk szerint kevésbé releváns ezen a területen, mivel ha már szerződést kötünk valakivel, akkor feltételezhetően megfelelő minőségben készülnek a posztok, videók és fotók, így attól nem kell tartanunk, hogy ezen a területen nem tudna jól teljesíteni.

5. Jó hírnév védelmének biztosítása

Előfordulhat, hogy az influencer megítélése és ezen keresztül a termékünk/márkánk jó hírneve is sérül. Például, ha kiderül, hogy nem állított valós tényeket, vagy benyomásokat egy másik termékről, akkor jogosan merül fel a nézőben a kétely a mi termékünk bemutatásával kapcsolatban is.

Ilyen esetben egyrészt rendkívüli felmondási okot kell meghatározni az influencer marketing szerződésben azzal, hogy kérésünkre az influencer köteles minden a termékünket érintő videót eltávolítani az oldalairól.

Ha szükséged lenne segítségre keress minket bizalommal.

Szerző: dr. Németh Ádám

2020.06.01.

További informatikai jogi szolgáltatásaink

Szerzői joggal kapcsolatos szerződések készítése

Vállaljuk szoftver fejlesztési, support, alvállalkozói és licencia szerződések készítését fejlesztőknek és megrendelőknek is, figyelve mind a két fél érdekeire.

Tanácsadás szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban

Segítünk valamennyi szerzői jogi kérdésére és a fejlesztéssel kapcsolatos más jogi kérdéseire is a választ megtalálni, telefonon, email-en és konzultáció keretében is.

forráskód letét

Banki széfben biztosítunk forráskód letétet, ha az üzletmenet folytonosság miatt szükséges.

védjegybejelentés

Segítünk cége védjegyének bejelentésében, kutatással, és a bejelentés intézésével.

Lépj velünk kapcsolatba!

Az ajánlatot kérek gomb megnyomásával hozzájárulok az itt megadott adataimnak az adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.

Köszönjük, hogy megtisztel minket bizalmával

További cikkeink

Szoftver adatvédelmi audit

Szoftver adatvédelmi audit Mit értünk szoftver adatvédelmi audit alatt? Irodánk több ilyen auditot is megcsinált már, ezért összefoglaltuk, hogy mikor és milyen célból érdemes szoftver adatvédelmi

Tovább olvasom »

Forráskód letét

Forráskód letét a gyakorlatban Ügyvédi Irodánk forráskód letéttel is foglakozik, cikkünkben összefoglaljuk, hogy álláspontunk szerint a forráskód letétnek milyen folyamat szerint kell megvalósulnia. Mi a forráskód

Tovább olvasom »
MIT licence

MIT licence

MIT licence Az MIT licence egy megengedő típusú licence, amit az MIT egyetemen alakítottak ki. A licence megengedő volta abba nyilvánul meg, hogy nem köti le a fejlesztő

Tovább olvasom »