Barion Pixel Forráskód letét - InformatikaiJog.hu - dr. Németh Ádám
Telefon
E-mail

Forráskód letét a gyakorlatban

Ügyvédi Irodánk forráskód letéttel is foglakozik, cikkünkben összefoglaljuk, hogy álláspontunk szerint a forráskód letétnek milyen folyamat szerint kell megvalósulnia.

Mi a forráskód letét?

 

Sok esetben a szoftver fejlesztés során a fejlesztő a cége működését megalapozó termék forráskódját nem szeretné kiadni, ez egy méltányolható érdek.

Ha a mindennapi működés zökkenőmentes, akkor nem is lesz a megrendelőnek szüksége a forráskódra, de ha problémák merülnek fel, akkor az üzletmenetét veszélyezteti, ha nem tud a számára készített szoftverrel rendelkezni.

Ezt hidalja át a forráskód letét, ahol a kezelés során a fejlesztő a forráskódot és az alkalmazásához szükséges dokumentációkat) a szoftver fejlesztési szerződése alapján nem adja át a megrendelőnek, viszont egy megbízható partnernél letétbe helyezi.

Mikor alkalmazzuk a forráskód letétet?

A forráskód letét azon esetekben jó megoldás, amikor a megrendelő számára az üzletmenet folytonosság biztosítása érdekében szükséges, hogy vészhelyzetben hozzá tudjon férni a forráskódhoz, hogy a számára készített szoftvert üzemeltetni, vagy továbbfejleszteni tudja.

Ilyen veszélyhelyzet lehet pl.: ha megszűnik, vagy már meg is szűnt a fejlesztő cég, nem vállalja tovább az üzemeltetést, nem vállalja a hibák kijavítását az erre szolgáló határidőn belül sem.

Ezeket az eseteket a letétkezelő felé jelezni és igazolni lehet, ami alapján a letétkezelő köteles kiadni a forráskódot a megrendelő számára.

Hol lehet a forráskód letét?

A letétet el lehet helyezni ügyvédnél is, a dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda is kezel forráskód letétet. Mi banki széfben, fizikai védelemmel ellátott SSD meghajtón tároljuk a forráskódot, amit a letételkor a megrendelő is megtekinthet, hogy ellenőrizze, mi került az ssd-re.

De a letétet el lehet helyezni kifejezetten erre szakosodott informatikai cégeknél is (pl.: Coodekeeper, InnovaSafe Inc., Escrowtech, ahol tipikusan távoli eléréssel lehet a forráskódot feltölteni és elérni.

Hogy kell szabályozni a forráskód letétet?

A szoftver fejlesztési szerződésben már utalni kell arra, hogy a felek a forráskódot letétbe helyezik, le kell írni azt is, hogy kinél és hogy milyen esetekben adható ki a letét.

Emellett szükség lesz a letétkezelővel is szerződést kötni.

További információk szolgáltatásainkról

E-kereskedelem

Jogi szolgáltatások az elektronikus kereskedelemben dolgozók számára

Adatvédelem

Irodánk az adatvédelmi tanácsadás teljes spektrumát lefedi.

Szerzői jog

Szoftver fejlesztési szerződések, szoftver jogi tanácsadás, informatikai cégek képviselete.

Kapcsolat

A küldés gomb megnyomásával hozzájárulok, hogy a dr. Németh Ádám Ügyvédi Iroda a megadott személyes adataimat az adatkezelési tájékoztató szerinti kezelje.